marți, 29 mai 2012

Mierea-cum o recunoastem pe cea autentica

Asa cum sper ca v-ati dat seama deja eu incerc sa promovez ideea de familie sanatoasa,asta presupunand,printre altele, alimentatie sanatoasa si echilibrata!

Cand vorbim de alimente sanatoase cu siguranta ne gandim la miere!Este unul dintre cele mai minunate daruri ale naturii,este de asemenea cel mai bun hidratatant natural si din acest motiv are multiple intrebuintari: se consuma ca atare sau este folosit in compozitia multor cosmetice,produse alimentare,tratamente naturiste,etc.Este cunoscuta din cele mai vechi timpuri,drept dovada ca tracii numeau mierea hrana vie...




Insa beneficiile sunt multiple doar in cazul unei mieri de calitate si din pacate nu sunt putini cei care falsifica mierea...

Profesionistii de la Complexul Apicol Veceslav Harnaj ne ajuta sa ne dam seama daca o miere este cu adevarat ceea ce scrie pe ambalaj astfel incat sa o consumam in beneficiul nostru si nu in detrimentul sanatatii noaste si pana la urma sa nu dam banii pe falsuri!Iata ce spun cei de la Complexul Apicol Veceslav Harnaj:

Cum puteti recunoaste mierea autentica:
Salcam: este o miere curata, omogena, fara spuma, cu o masa fluid-vascoasa si omogena, deschisa la culoare, cu o aroma discreta. Mierea de salcam nu cristalizeaza, daca mierea de flori de salcam cumparata este cristalizata, mierea nu este autentica.
Miere de tei: este curata, omogena, fara impuritati, cu o masa fluid vascoasa, cristalizarea poate fi incipienta sau partiala iar cristalele fine sau potrivite, colorata ca lamaia pana la galben portocaliu.
Mierea poliflora : este o miere curata, omogena, fara impuritati, fara spuma, cu masa fluid vascoasa sau cristalizata, cristalizarea poate fi incipienta, pariala sau totala, iar cristalele fine potrivite sau grosiere, galbena deschis pana la bruna deschis, cu nuanta verzuie, maronie sau roscata, un gust dulce si aroma bine evidentiata.
Zaharisirea mierii:
Mierea de salcam poate fi mai usor recunoscuta decat celalte tipuri de miere pentru ca mierea de salcam autentica nu cristalizeaza sau cristalizeaza foarte putin in comparatie cu toate celelalte tipuri de miere care se cristalizeaza. Cristalizeaza mierii este cunoscuta si ca “zaharisire”.  Daca mierea are impuritati, spuma sau este neomogena, nu acceptati mierea ca fiind veritabila. Chiar daca este superioara, este de o calitate indoielnica. Mierea este un cel mai dulce medicament, atunci cand este veritabila!
Si gustul are un rol important in stabilirea calitatii mierii,asta pentru ca fiecare tip de miere va avea gustul polenului predominant, pe cand mierea falsificata este de cele mai multe ori doar dulce, fara un anume gust pronuntat.

Si daca tot nu v-ati dat seama cum deosebiti mierea adevarata de cea falsificata,atunci puteti efectua unul dintre urmatoarele teste empirice(dar cu ceva baza stiintifica,totusi) pentru stabilirea puritatii mierii:

~testul arderii: imbibati un fitil sau o bucatica de vata in miere, daca va arde mierea este pura, daca nu va arde mierea este impura-apa si siropul din componenta ei impiedicand-o sa arda.
~testul absorbtiei: puneti putina miere pe o sugativa; daca mierea ramane pe suprafata sugativei mierea este pura, daca nu va ramane pe suprafata sugativei si va fi absorbita mierea este impura, sugativa absorbind apa cu care mierea e fost falsificata
~testul solubilitatii: dizolvati o lingurita de miere intr-un pahar cu apa; daca mierea se va dizolva instant mierea este impura, siropurile cu care se falsifica mierea fiind foarte solubile spre deosebire de mierea pura; daca mierea ramane compacta prabunsindu-se pe fundul borcanului, este o miere pura.

In concluzie,eu spun sa ne intoarcem la natura,sa valorificam cum trebuie tot ceea ce aceasta ne ofera!Fara compromisuri cand vine vorba de sanatatea noastra si a familiei noastre!Sa invatam sa alegem ce este mai bun!

8 comentarii:

  1. Multumim, chiar zilele acestea am cumparat miere de salcam si a intrunit toate sfaturile pe care le-ai scris (desi eu am nu i-am facut nici un test, pur si simplu am luat-o ca mi-a placut cum arata) :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place articolul!Ideea ar fi sa invatam sa recunoastem produsele autentice si sa nu mai dam banii pe prostii care ne pot face si rau pe deasupra...

      Ștergere
  2. Miere curata, omogena, fara spuma, cu o masa fluid-vascoasa si omogena, deschisa la culoare, cu o aroma discreta. Mierea de salcam nu cristalizeaza, daca mierea de flori de salcam cumparata este cristalizata, mierea nu este autentica. Foarte interesant,chiar nu stiam,multumim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca am adus informatii interesante!Multumesc si eu Complexului Apicol Veceslav Harnaj pentru informatii si pentru premiu!

      Ștergere
  3. de bicei mierea eu o cumpar de la tara, mama are cativa vecini care se ocupa cu apicultura; asa sunt mai sigura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e foarte important sa cunosti sursa,dar si cum o recunosti uitandu-te la ea!

      Ștergere
  4. astea da sfaturi.... si cum eu sunt o mare consumatoare de miere... rusine sa imi fie ca nu as fi stiut sa le diferentiez... decat daca as fi gustat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Mierea de salcam e preferata noastra

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza cu bun simt!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.