luni, 18 iunie 2012

Poveste de sezon...cu visine

Va voi prezenta in cele ce urmeaza cateva retete cu visine pentru ca suntem in sezonul lor!

Mai intai de toate iata ce contin aceste fructe care mie personal imi plac foarte mult: minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu, zinc si cupru), vitamine (E, B1, B2, PP si caroten) si unele substante care scad actiunea de coagulare a sangelui. Pigmentii si acidul ascorbic intaresc si tonifica vasele de sange, scazand presiunea arteriala si crescand imunitatea organismului impotriva bolilor.Visina contine glicozida, o substanta vegetala naturala activa din punct de vedere biologic ce ajuta la tratarea unor boli ale sistemului nervos si ale stomacului.
In schimb este contraindicata celor cu aciditate mare a sucului gastric, celor ce sufera de diabet zaharat, ulcer gastric, diaree sau afectiuni ale plamanilor.

Acum sa trecem la partea "practica" a povestii noastre.Iata cateva retete cu visine pe care vi le recomand:

1.Dulceata de visine
Eu o pregatesc asa:
-spal fructele si le curat de samburi si codite
-masor cu o farfurie adanca de supa si proportia e urmatoarea:la 2 farfurii de visine pun una de zahar
-le las minim o ora sa isi lase sirop


-le pun la fiert(eu am folosit un vas de tuci,ca sa nu se lipeasca) si le lasi in functie de cat de groasa vrei sa iti iasa(oricum,minim o ora si jumatate!)
-apoi am pus dulceata in borcane,am strans capacele bine,le-am asezat in tava de aragaz si le-am dat la cuptor pentru circa jumatate de ora(asa se inchide bine).Poti sa faci asta si la bain-marie.






2.Sirop de visine
4 kg de fructe,2 kg zahar,2 l apa,vanilie
Fructele se curata de samburi si codite si se zdrobesc cu mana.Se lasa la rece 10 ore,dupa care se pun la scurs intr-un tifon.Siropul din zahar si apa se pune la clocotit cu sucul scurs din visine pentru un sfert de ora.(sau cat e nevoie sa fie legat).Dupa ce il iei de pe foc se pune vanilie si se toarna cald in sticle si se pasteurizeaza ori in cuptor(cum am procedat eu),ori la bain-marie.
Reteta o poti folosi si pentru capsune,cirese sau zmeura,pastrand aceleasi cantitati.

3.Compot de visine

1 kg visine,8 linguri de zahar,1 l apa rece-pentru 2 sticle
Visinele fara samburi se pun in sticle cu gatul larg si se pune zaharul deasupra,apoi se umplu sticlele cu apa rece.Se acopera sticlele(de preferat cu celofan umezit pus in doua si legat cu sfoara) si se pun la fiert intr-un vas mare cu apa.Ar fi bine daca ati infasura fiecare sticla intr-o carpa curata.Se fierbe cam 40 minute.E de preferat metoda asta decat cea in care visinele sunt acoperite cu sirop(tine mai mult)

4.Spuma de visine

1/4 kg visine,4 albusuri,4 linguri de zahar pudra(sau mai mult,depinde de cat de coapte sunt fructele)
Visinele fara samburi le pisezi cu furculita.Le lasi apoi sa isi lase suc,timp in care bati spuma tare albusurile(ouale sa fie de la temperatura camerei,nu de la frigider direct,se pot taia!)Pui zaharul treptat si cand compozitia nu se mai rastoarna pui si visinele si mai bati putin.Daca vrei poti sa le bati cu albusurile de la inceput,cum vrei tu.
Servesti imediat,altfel incepe sa se lase lichid la fund.



5.Prajitura cu visine

2 oua,1 cana de zahar,2 cani faina,1/2 cana de ulei,1 borcanel de iaurt(simplu),1 lingurita amoniac,visine

Se bat ouale cu zaharul(pana se topeste),apoi se adauga treptat uleiul,iaurt si faina(in care am pus amoniacul).
Se pune in tava unsa si tapetata si deasupra punem visine date prin faina.
Se coace la foc mic.
Eu am pus si glazura deasupra.



21 de comentarii:

  1. Ce bine arata prajitura si cu glazura.Am si eu o tarta in cuptor acum.
    Am facut ieri si dulceata de visine, tot ca tine, am lasat-o tot vreo ora jumatate apoi am pus o in borcane si am mai lasat-o vreo 45 de minute, dar cred ca o mai bag odata la cuptor pentru ca nu prea s-a ingrosat :( poate si din cauza ca am facut mai multa (vreo 15 borcanele)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mersi!eu zic sa faci musai o poza la tarta!o sa vezi in curand de ce!

      Ștergere
    2. Am inteles.:D Am fugit sa ii fac :D

      Ștergere
  2. ce super arata.o sa incerc si eu spuma de visine.de obicei eu fac in perioada aceasta multa prajitura cu vinie.simpla si f delicioasa

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac foarte mult dulceata si compotul de visine si fac si eu in fiecare an cateva borcanase, in functie de recolta proprie :))Si eu procedez la fel cu dulceata, bag borcanele la cuptor sa se inchida mai bine:)...imi curg balutele dupa prajiturica ta, arata super cu glazura deasupra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai incearc-o,e foarte usor de facut!doar sa te asiguri ca bati pana se topeste zaharul si nu are cum sa iti iasa!

      Ștergere
  4. multumesc frumos,abea asteptam sa le postezi

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu la toate borcanele cu dulceata,compot,zacusca...dupa ce am pus capacul,strangandu-l normal il intorc cu capacul in jos si acopar borcanele cu o patura,le las asa pana se raceasca sau de seara pana dimineata (capacul se inchide etans de la sine)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat ma bucur cand vii cu idei noi,asa invatam si ne sfatuim intre noi!

      Ștergere
    2. Fiecare spunandu-ne parerea vedem cine isi poate usura munca si cu ce si este mare lucru atunci cand sti ca ceva iti poate face munca mai usoara,mama mea asa face cu capacele din totdeauna,poti incerca cu incredere.

      Ștergere
  6. Abea astept sa apara pe piata mai ieftine capsunile,vreau sa fac dulceata de capsuni fara gel fix,am auzit ca iasa o dulceata delicioasa daca pe langa capsuni se adauga si rubarba,vreau sa o incerc neaparat. Voi ati incercat aceasta dulceata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu,e interesant,la noi nu prea se gaseste rubarba

      Ștergere
  7. wow cate retete :P am notat si eu cateva mersikk :*:* prajiturika suna delicios Poop

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este delicioasa!data viitoare ma gandesc sa o insiropez

      Ștergere
  8. si mama face prajitura cu visine, imi amintesc ca facea si sirop cand eram mica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie tot "copilarie" imiinspira prajitura cu visine facuta in casa

      Ștergere
  9. Spuma de visine, abia scoasa de la frigider, tare buna ar fi acum... :((

    RăspundețiȘtergere
  10. mamaaaa ce bine arata!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Consumul de visine are rolul de a mari capacitatea de rezistenta a organismului in fata bolii, stimuland si intarind sistemul imunitar. Visinile au un efect laxativ, de aceea pot fi consumate in tratarea constipatiei usoare. In plus, consumate constant, contribuie la micsorarea nivelului de acid uric din sange si favorizeaza totodata si secretia sucului gastric. Au un efect de purificare asupra organismului, ajutand la inlaturarea toxinelor din organism si mai ales din rinichi. Ajuta de asemenea la eliminarea acidului uric din sange.

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza cu bun simt!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.