marți, 23 octombrie 2012

Sfecla-dulce si sanatoasa(partea I)

Un aliment de sezon este sfecla,o minune dulce!Spun minune pentru ca este bogata in vitamine si minerale si are diverse intrebuintari.

Pe scurt,sfecla contine:


Zaharuri
Vitaminele : A,B1,B2,B6,C
Acizi organici
Proteine
Fier,Potasiu,Calciu,Cupru,Magneziu



 Este cunoscuta si folosita in toata lumea din cele mai vechi timpuri!A dost folosita in dieta lor de catre greci si romani,apoi,mai tarziu,in Franta era folosita pentru curatarea organismului.Si alte popoare au folositit-o si o folosesc in diverse moduri.




De la sfecla se folosesc atat frunzele,cat si radacina! Frunzele se folosesc primavara,iar radacina mai ales toamna si iarna.Ambele parti contin o substanta numita catalaza despre care se stie ca previne cancerul!

Sfaturi utile:

~sfecla nu se taie sau curata inainte de fierbere.Doar se spala bine cu o perie sau cu un burete.Coaja contine nutrienti importanti!

~nu adaugati sare la sfecla,contine deja sodiu.Dupa ce fierbe,se spala cu apa rece si isi pastreaza nutrientii

~ sfecla fierbe 30-45 de minute sau se coace la cuptor 1-2 ore(depinde de cuptor)

Sfecla se foloseste atat in alimentatie,cat si in scopuri medicinale!Este foarte bogata in acid folic,de aceea o recomand femeilor in general,celor insarcinate,in special!Ajuta la dezvoltarea sistemului nervos a fatului si previne defectele congenitale.

Sper ca acest articol va este util!In partea a doua vin cu idei de retete cu sfecla si cu recomandari.Astept parerile voastre. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza cu bun simt!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.