luni, 4 martie 2013

Budincă de orez cu mere

Reţetă trimisă de Daniela Stîngaciu

Ingrediente:

625 ml lapte
250 g orez
2 linguri de zahăr tos
1 lingură zahăr vanilat obţinut din zahăr amestecat cu seminţele unei păstăi de vanilie
un vârf de sare
3 mere
2 ouă

un vârf de scorţişoară
o linguriţă lămâie proaspăt rasă




Mod de preparare:

Într-o oală punem la fiert laptele cu orezul spălat. Adăugăm puţină sare şi fierbem la foc scăzut pana începe orezul să se înmoaie şi începe să se şi îngroaşe. În acest moment luăm de pe foc şi acoperim oala cu capac. Lăsăm acoperit până absoarbe orezul întreaga cantitate de lapte şi apoi descoperim puţin pentru a grăbi răcirea.
În acest timp frecăm gălbenuşurile cu zahărul tos, zahărul vanilat şi scorţişoara. Când orezul nu mai are o temperatură ridicată încât să se coaguleze gălbenuşurile adăugam amestecul de gălbenuşuri şi zahăr şi amestecăm uşor cât să le încorporăm în masa de orez.
Merele se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoare( partea care feliază).
Albuşurile se bat spumă cu un vârf de sare.
Luăm o formă de ceramică, mai mică sau mai mare şi o ungem cu unt, apoi o presărăm cu zahăr tos. Tapetăm şi pereţii vasului cu zahăr. În general folosesc forme individuale care, acoperite cu folie alimentară, rezistă la frigider şi câteva zile. Astfel, puiul meu are desertul de prânz gata pregătit 
Aşezăm în forma unsă un rând de mere şi apoi pe celelalte le încorporăm în amestecul de orez cu ouă. Amestecăm uşor şi la final adăugăm albuşurile bătute spumă. Turnăm orezul peste mere şi nivelăm frumos. Dăm în cuptorul încins la 180°C până începe să se rumenească.
Servim cald presărat cu zahăr pudră.





Copii mei şi nu numai ei, adoră această reţetă. Ca şi variantă îmbunătăţită pentru adulţi se pot adăuga stafide înmuiate în rom, puţin mai multă scorţişoară şi într-adevăr este delicios.
Recomand aceasta reţetă începând de la vârsta de 9-12 luni.

Poftă bună! 

10 comentarii:

  1. Ana,tocmai am descoperit blogul tau si imi place mult!:) Te-am si adaugat in gfc:) Daca ai chef,poti sa te uti si la mine,desi inca sunt micuta:) ciocolatacuzahar.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Dec vreau sa zic ca aceasta reteta mi a facut cu ochiul inca de la inceput,ba chiar am si incercat o e un deliciu serios,daca i adaugam si cateva stafide inmuiate in rom iese un desert usor si pentru adulti.Chiar nu mi a venit a crede cand copii mei au devorat tot din farfurie:D Multumesc mult doamna Daniela pentru reteta:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Carmen O3/05/2013

    cu stafide inmuiate in rom...bunaaa idee !

    RăspundețiȘtergere
  4. Dinu Anamaria4/04/2013

    Delicios, merita incercat, e usor si la indemana oricui, ne putem face usor pofta.

    RăspundețiȘtergere
  5. HAndreea Roxana4/07/2013

    Hehe ce ma bucur ca am dat peste reteta asta. Ti-am luat blogul la puricat de cateva zile si am descoperit multe lucruri foarte interesante. Iubitul meu e inebunit dupa orez cu lapte si nu mai stiu in ce moduri sa ii fac, sa nu fie mereu la fel. Mi-ai dat o idee foarte buna cu aceasta reteta, te voi anunta cum a iesit dupa ce o fac! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ana Naghi4/07/2013

    e o reteta pentru copii mici si mari, nu-i asa? :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Ana Naghi4/07/2013

    Ma bucur ca iti place ce ai gasit in coltisorul meu! Sa ne spui cum a iesit! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Am facut reteta si a iesit foooarte buna! Eu si iubitul meu iti multumim pentru ea. O zis frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ana Naghi4/10/2013

    Multumim Danielei pentru reteta! Ma bucur ca v-a placut :)

    RăspundețiȘtergere
  10. ce bine arata. am sa incerc si eu

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza cu bun simt!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.