vineri, 29 martie 2013

Dulciuri, dulciuri si ...iar dulciuri

Retete trimise de Claudia Vaga 

Briose cu cacao cu umplutura de vanilie-zmeura-cocos





Rețeta, pot să spun, că e a mea. Sincer, am inventat-o pe parcurs:) Totul a început de la o rețetă de tort dietetic cu cacao și vișine, și s-a sfârșit la varianta mea:) Nici tort, nici vișine, și nici cantități respectate:))
Am făcut poze cu toată procedura așa că, haideți s-o parcurgem:)
Prima dată o să înșir ingredientele. Să știți că mi-au ieșit 8 brioșe, așa că, dacă vă doriți mai multe, dublați cantitățile. Eu nu am dorit să fac multe, să nu rămână. Oricum aveam voie doar la una, nu am vrut să mă chinui cu imaginea a 10 brioșe rămase:D M-ar fi tentet prea mult. Deci, ingrediente:
1 cană făină integrală (cam 3 dl)
4-5 linguri de ulei de măsline extravirgin (poate mai mult, poate mai puțin, o să vă dați seama cât necesită; eu prima dată am pus doar 2, dar a mai trebuit)
1 dl de lapte 0,1 grăsime (tot așa: dacă mai trebuie, turnați încă un pic)
1 linguriță bicarbonat de sodiu
3 linguri cacao neîndulcit
3 ouă (eu am avut ouă mici, de aceea am avut nevoie de 3, dar cred că iese și cu două ouă mai mari)
îndulcitor și esență de vanilie după gust (eu am folosit îndulcitor lichid)
zmeură (cred că 100 de grame ajung)
1 pachet budincă de vanilie (+jumătate de l de lapte și îndulcitor)
3 linguri de fulgi de cocos

Prima dată am amestecat făina, cacaua și bicarbonatul de sodiu cu un strop de sare. Am separat albușurile de gălbenușuri. Am mixat repede gălbenușurile cu laptele, uleiul de măsline, îndulcitor și vanilie, și am turnat peste făină. Atunci am văzut că i-ar mai trebui lapte și ulei așa că, am mai adăugat.

Am bătut albușurile, după care le-am încorporat în coca cu cacao:)
Am pus hârtiuțe speciale în tava de muffinuri și am turnat aluatul.
Le-am pus la prăjit în cuptor preîncălzit. Mirosul lor îmbietor a început foarte repede să se simte:) 

 


Brioșele le-am lăsat 22 de minute în cuptor. Cred că ar fi ajuns și 20, dar măcar eram sigură că sunt făcute așa cum trebuie. Cred că era primă tură de muffinuri, care mi-au crescut așa de frumos:) Erau mari și apetisanți:D
Când s-au răcit puțin, le-am tăiat vârful, le-am scos interiorul și le-am umplut cu zmeură si budincă. <3 După care am așezat, cu grijă, vârful înapoi. <3 

Tort bebe cu ciocolată topită


Rețeta aparține Nigellei Lawson, o englezoiacă care nu se sfiește să-și lingă degetele scufundate în cremă de ciocolată și frișcă în direct, o femeie adevărată, care își arată pasiunea pentru gătit, pentru prăjituri în cel mai dulce mod posibil. Cred că doar preparatele ei sunt mai dulci decât ea:)
Fiți atenți la denumire: Tort bebe cu ciocolată topită. Deja sună prea bine:D Ademenitor, vă garantez eu:) Totuși, mă simt obligată să vă avertizez: odată ce luați gustul prăjiturelor Nigellei și felului ei de a prezenta și de a prepara bucatele, o să  vă fie destul de greu să vă rupeți de această vrajă dulce:) Crează dependență și o să tot vreți să mai preparați și aia și aia:)  Așa că, mare grijă;)

Ingrediente
50 g de unt
350 g ciocolată
150 g zahăr (eu obișnuiam să pun mai puțin sau să nu pun deloc, fiindcă oricum e destul de dulce datorită ciocolatei)
4 ouă
esență de vanilie
50 g de făină (da, știu că pare puțin, însă asta e și ideea: pui făină puțină, ciocolată multă -> obții o cremă de ciocolată cu formă:) )

Dacă vreți să nu fie chiar așa o bombă calorică, folosiți făină integrală, îndulcitor (dacă simțiț nevoia s-o îndulciți și mai mult), ulei de măsline în loc de unt și ciocolată neagră cu conținut ridicat de cacao.
Acum, dacă v-ați uitat la rețeta originală, Nigella scrie acolo că trebuie să folosiți mini forme de puding pentru  a prăji deliciul ăsta micuț. Eu nu am așa ceva, și nici nu m-am apucat să cumpăr doar pentru prăjitura asta, așa că, am folosit simpla tavă de brioșe. Iese foarte bine și așa, doar că se prăjește puțin mai bine și nu curge interiorul chiar în felul în care o face în poza de pe site-ul Nigellei. Dar rămâne destul de cremoasă ca să-mi satisfacă mie nevoile;)) Iar, pe de altă parte, așa măcar știu că chiar sunt făcute și că nu mănânc ouă încălzită cu făină scăldată în ciocolată:P E o prostie de-a mea, dar dacă curge mai mult decât ar trebui, eu am unele rețineri:P
Trebuie amestecate ingredientele, în afară de ciocolată, care se topește și se adaugă ulterior.
Se fac foarte repede, în 12 minute sunt gata. Dacă le lași mai mult, chiar își pierd de tot ”cremoșenia”.

 

6 comentarii:

  1. Carmen O3/30/2013

    minunate , o sa incerc , tocmai ce am facut niste biscuiti...nu aveam somn :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ana Naghi3/30/2013

    Mie imi spui? Sunt singurul meu viciu :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Ana Naghi3/30/2013

    e bine asa, macar iese ceva bun din insomnie :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. dulciuri, arata bine briosele tale si voi incerca retata ta cu siguranta , mai vreu retete dela tine ..,multumim.

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza cu bun simt!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.