duminică, 24 martie 2013

Retete pentru duminica

Trimise de Paun Loredana

Chiftele cu carne de porc



Ingrediente:

1 kg carne,
O felie de paine taiata gros ,
100 g ceapa,


3-4 catei de usturoi,
2 oua,
piper,
patrunjel sau marar,
untdelemn,
sare fina. 

Mod de preparare:

 
Carnea se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu felia de paine inmuiata, o clipa, in apa rece si bine stoarsa si cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn. La tocatura se adauga oule crude, un varf de cutit cu piper, 1/2 lingurita de sare fina, usturoiul taiat marunt si patrunjelul sau mararul taiat marunt; se amesteca bine. 
Pe o foaie de nailon se pun 1-2 linguri de faina sau pesmet, se ia cate o lingurita cu varf din compozitie, se trece prin faina sau pesmet si se formeaza chiftele rotunde si turtite. Se infierbanta tigaia fara grasime 3-4 minute, la foc mijlociu, se pune apoi untdelemnul si imediat se aseaza chiftelele unele langa altele, cate incap, neinghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta. Cand sant gata se scot si se inlocuiesc cu altele, pe masura ce se prajesc. Prajirea trebuie sa dureze circa 10 minute pe fiecare parte. 

Se pastreaza calde, pe un vas cu apa fierbinte, acoperite. Se servesc calde cu orice garnitura de legume, cu pireu de  cartofi, cu fasole batuta,  piure de spanac sau de urzici, iar reci cu ardei gras , rosii, ridichi , muraturi de la butoi sau din borcan sau cu salata de sfecla rosie .
 

Clatite cu branza dulce , stafide si finetti la cuptor

Ingrediente: 
 
3-5 oua ,
 faina ,
lapte sau apa minerala (dupa preferinte) 400g branza de vaci nesarata , 6 linguri zahar (dupa gust) , stafide , esenta vanilie , esenta de rom , finetti – o  cutie mare de 400grame

  

Preparare:

Se amesteca ouale intregi, laptele (apa minerala, esenta de rom (2 picaturi), 3 linguri de zahar si faina. Faina se adauga cate o lingura, pe rand. Nu conteaza gramajul, depinde cate clatite doriti sa faceti.
Se fac una cate una intr-o tigaie speciala de clatite .
Clatitele se umplu cu o compozitie din: 
400g branza de vaci, 
un ou, 
2-3 linguri de zahar, 
stafide si esenta de vanilie. 
Se aseaza clatitele intr-un vas termorezistent uns cu margarina sau cu unt (sau intr-o tava, dar pe o folie de aluminiu unsa cu ulei). Fiecare rand de clatite se unge cu finetti si tot asa pana la ultimul rand. 
Se pun la cuptor aproximativ 25-30 minute.
Se pot servi imediat sau reci!
Timp Preparare: 1 h 
Complexitate: redusa
 
 Pofta buna , dragele mele !

4 comentarii:

  1. Acsinte Lorena Isabela3/25/2013

    O sa incerc si eu varianta aceasta :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Clatitele imi fac cu ochiul. Si chiftele, doar ca eu nu mai mananc carne de ceva timp. Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ana Naghi3/27/2013

    nici eu nu sunt prea carnivora, a putea trai si fara carne, fara probleme

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza cu bun simt!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.